website templates free download
Book

New Govenment Complex, Antwerp, BE

Ons voorstel behoudt een belangrijk geliefd na-oorlogs gedeelte van het bestaande provinciehuis en integreert dit in een nieuw complex geheel van kantoordepartementen. De nieuwe gebouwen behouden dezelfde hoogte als het bewaarde gedeelte en hangen nauw samen met de landschapsarchitectuur er rondom. Het nieuwe complex is een passief duurzaam laag-energie gebouw met loggia’s langsheen de facades die de zonnewarmte buiten houdt tijdens de zomer maar diezelfde warmte binnenlaat tijdens de wintermaanden. De ramen kunnen geopend worden om te ventileren en het gebouw ‘s nachts af te koelen. Water wordt gerecycleerd en het energieverbruik geminimaliseerd. Dit gebouw zal lang meegaan: Het is zeer flexible en kan dus makkelijk worden aangepast. Het is opgebouwd uit duurzame materialen die mooi zullen verweren. Het te behouden gedeelte, een belangrijk historische herinnering, zal deel uitmaken van de nieuwe publieke facade langsheen de hoofdweg. Een grote luifel vóór deze facade geeft duidelijk de hoofdtoegang aan. Bezoekers kunnen vrij genieten van de publieke tuin langs beide zijden van het gebouw en kunnen vrij wandelen doorheen de inkomhal en de aaneengeschakelde binnentuin. Zo ervaart het publieke gebouw zich als een open en verwelkomend gebouw waar de werking van de overheid openlijk wordt getoond.