css templates
Book

Stadhuis en Administratief Centrum , Deinze, België

Het winnend ontwerp voor een nieuw Adminstratief Centrum te Deinze, België, van de architectuurwedstrijd georganiseerd door de Vlaamse Bouwmeester via de Open Oproep selectieprocedure. Het nieuwe gebouw is bekleed in Italiaanse natuursteen en centraal gepositioneerd nabij de kerk en de rivier De Leie. Er is 8000 m2 werkruimte voorzien voor 100 medewerkers, een stadsarchief, een cafetaria, een 250m2 grote raadzaal, publieke vergaderruimten en individuele kantoren voor de burgemeester en het schepencollege. Het gebouw zelf is natuurlijk geventileerd, trekt veel daglicht binnen en koeling en verwarming gebeurt voornamelijk via grondenergieopslag. Gevels zijn opgebouwd als loggia’s die schaduw creëren tijdens piekmomenten in de zomer zowel als een buitenplek bieden aan de medewerkers. Ruime publieke foyers op elke verdieping voorzien in informele ontmoetingsplaatsen voor het publiek, de administratieve medewerkers en de mandatarissen. De raadzaal heeft dubbel hoge raampartijen die toelaten dat de activiteiten in de raadzaal en het plafondkunstwerk aanschouwelijk zijn voor de Deinzenaars.